Activități

 

  • Activităţi cu tinerii:
Rând pe rând, elevii Şcolii Gimnaziale „Caius Iacob” precum şi copiii de la Grădiniţa cu Program Normal nr. 11 din parohie au venit în zilele de peste săptămână în biserica parohială, spovedindu-se şi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

 

Acum, odată cu intrarea DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS în IERUSALIM, copiii, alături de părinţi şi de dăscăliţe L-au întâmpinat cu o expoziţie de icoane şi obiecte decorative , lucrate manual.

Expoziţia a avut loc în faţa bisericii, având un succes deosebit, banii adunaţi fiind donaţi pentru pictura bisericii, aflată în lucru.

 

Copiii care participă la activităţile duminicale în biserică, coordonaţi de doamna profesor Alina Costin de la Universitatea „Aurel Vlaicu” au vizitat copii de aceeaşi vârstă de la Centrul de primire minori Arad, oferindu-le dulciuri, iconiţe, încurajări şi asigurarea că cineva se gândeşte la ei. Au petrecut câteva ore în parcul „Europa” din municipiu, dorindu-le petrecerea Sfintelor Sărbători cu pace şi linişte.

 

 

În Joia Mare aceiaşi inimoşi copii, dornici a-şi oferi sprijinul şi priceperea lor celor din jur, vor încondeia ouă, pe care le vor dărui vârstnicilor din Centrul de îngrijire aflat în parohie. Mulţumirile se îndreaptă spre toţi – elevi, părinţi şi învăţătoare - pentru implicarea şi devotamentul de care au dat dovadă, cu rugăciune către Dumnezeu să-i înţelepţească şi pe mai departe.

 

 

 

  • Activităţi în sprijinul persoanelor vârstnice
  • Edificarea bisericii
  • Continuarea lucrărilor de edificare a bisericii „Naşterea Domnului” din Arad are ca etape prioritare: placarea pardoselii interioare cu marmură, placare scărilor de acces în biserică cu granit, a soclului cu travertin, realizarea balustradelor de acces din inox şi înveşmântarea cu haină picturală.

    Lucrările în interiorul bisericii au început în toamna anului 2014 când s-a realizat placarea cu marmură, lucrare ce a costat 100 208,96 lei, din care 90 000 lei susţinere financiară a Primăriei Municipiului Arad şi 10 208,96 lei din fondurile parohiei. În primăvara anului 2015 s-a trecut la placarea scărilor de acces în biserică cu granit, precum şi a soclului bisericii şi de la turla clopotniţă cu travertin. Costul lucrărilor a fost în valoare de 70 000 lei, suma provenind din bugetul Centrului Municipal de Cultură Arad. În aceeaşi perioadă s-au realizat balustradele din inox pentru acces în biserică, în valoare de 4 000 lei, geamurile cu plasă la turla clopotniţă şi acoperişul la cele două căi de acces în demisol, în valoare de 11 000 lei, sprijinul financiar fiind asigurat de Consiliul Judeţean Arad. Sfârşitul lunii noiembrie 2015 avea să însemne timpul realizării ultimei lucrări majore în exteriorul bisericii, anume placarea aleilor de acces şi a celei de împrejmuire a bisericii cu pavaj pastella bej – Semmelrock, lucrare finalizată înainte de Crăciun, cu un cost total de 80 000 lei. De asemenea s-au achiziţionat 31 tone pastă de var pentru pictura bisericii în valoare de 24 800 lei. Din totalul de 104 800 lei suma de 100 000 lei a fost înaintată de Centrul Municipal de Cultură Arad, iar diferenţa de 4 800 lei a fost plătită din fondurile parohiei.

    Proces amplu, delicat şi costisitor, pictura bisericii a fost permanent în atenţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a slujitorilor sfântului altar şi a credincioşilor parohiei. În acest sens, în ultimii cinci ani a fost constituit un cont bancar special pentru pictură, iar din luna august a anului 2015 au fost făcute anunţuri de licitaţie a picturii bisericii, etimată, conform devizului, la 4 000 mp. Au fost organizate două licitaţii cu invitarea pictorilor de categoria I, primindu-se două răspunsuri prin care se anunţa imposibilitatea de participare. A urmat transmiterea, prin Centrul eparhial Arad, a solicitării către Comisia de Pictură Bisericească prin care să fie invitaţi pictori de categoria a II-a. În urma răspunsului afirmativ Consiliul parohial a hotărât ca umătorul termen al licitaţiei să fie la 01 februarie 2016. În momentul de faţă credincioşi ai parohiei sunt angajaţi în lucrarea de tăiere a câlţilor pentru frescă.

 

 

v

v

v